Naši projekti, Zgodbe iz vinograda

Korenika & Moškon – v osrčju slovenske Istre

Korenika & Moškon - vinarstvo. Družinska tradicija. Kontakt.

Korenika&moškon je butična klet v vinorodnem okolišu Slovenske istre, natančneje v Kortah s prekrasnim pogledom na Sečoveljske soline. Matej Korenika se z navdušenjem ukvarjata z vinogradništvom že od svojega 22 leta, skuša ohranjati tradicijo in jo popeljati tudi na mlajše rodove. 

Posestvo se razprostira na 25 hektarjih, na skrbno izbranih sedmih legah, ki nam dopuščajo odsevanje istrske zemlje in sonca v naših vinih. Skromna flišasta tla, sestavljen predvsem iz morskih sedimentov, laporja in apnenca, enošparonska vzgoja in nizka obremenitev trt rojevajo vrhunsko kvaliteto, zdravo, zrelo grozdje, ki obeta. Posebno pozornost posvečamo istrskim sortam Malvaziji, Refošku in Rumenemu muškatu.

 Z leti se je ideja vinogradništva in tudi vinarstva spreminjala in rasla skupaj z našim znanjem in izkušnjami. Iz konvencionalnega vinogradništva smo prešli na ekološko, vse do današnjih dni, ko se celotna kmetija lahko pohvali z biodinamično pridelavo grozdja in nadaljnjimi postopki dela v kleti. Trenutno smo največja slovenska klet z biodinamičnim certifikatom Demeter.

Z tem načinom kmetovanja se prične ponovno oživljati zemljo z biodinamičnimi pripravki zmanjšuje se zbijanje, in povrne rodovitnost. Z uporabo kompostov dodajamo rastlinam potrebna hranila in žive organizme, ki so sposobni le ta razkrojiti. Z biodinamiko spoznamo, da je kvaliteten pridelek lahko pridelat samo če imamo dovolj kvalitetno zemljo, da ni potrebo veliko škropljen če je rastlina dovolj odporna. Z uporabo njivske preslice, koprive, kamilice in ostalih rastlin, ki jih nabiramo v naravi je vse to možno dosegati. Naravi dopuščamo veliko svobode, saj le tako lahko dobimo pravi izraz našega terroirja.  

Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je dozorela, srednje poudarjena, prijetno dišeča in spominja na sivko, seno, med, sočne rumene sadeže, rožmarin. V ustih je suha, kisline so nižje, četudi zaznamo kanček trpkosti, je tekstura prav lepo maslena, od srednjega do krepkega telesa, mineralna, okusna malvazija. Vino je pristnega, polnega okusa, mojstrsko pridelano. S karakterjem. Sorta na katero smo izredno ponosni.

Malvazija se odlično poda hladnim predjedem iz morskih sadežev, beli ribiškoljkam, mehkužcem, testeninam, rižotam, perutnini in nepikantnim sirom.

Temperatura za serviranje: 10 – 12 °C.

Potencial staranja : sveža linija vin je navadno priljubljeno popiti v 3 letih, ko ima največji potencial , vendar se njegov razvoj v steklenici lepo stopnjuje tja do 5 let.

KORENIKA & MOŠKON

Prihodnost kmetije je usmerjena v samo najvišjo kakovost pridelkov, da bi bilo vino vir zdravja in zdravega užitka in bi radi ohranili tudi zdravo naravo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja