Naši projekti, Zgodbe iz vinograda

drug naslov

biodinamični vinograd v osrčju slovenske istre

Biodinamika predstavlja organizem z glavnimi organi kot so njive, travniki, živali, rastline, vinogradi, človek, ta organizem mora delovati kot povezana celota!

Biodinamičen način pridelave hrane/vinograda je posebna nadgradnja ekološke pridelave in edina metoda, ki ne izčrpava zemlje.

OSNOVE BIODINAMIKE: Individualnost kmetije, oživljena tla, biodinamični preparati, kompost in njegovi preparati.

BIODINAMIKA PRI NAS

Biodinamiko bi lahko opisali kot kompleksnejšo obliko ekološkega kmetovanja. Pripravki skoraj izključno temeljijo na izvlečkih rastlin kot so kopriva, kamilica, preslica, žajbelj, timijan, sivka. Zelo pomembna sta preparata 500, v katerem je rog s fermentiran gnojem in 501, v katerem je kremen iz roga.

Uporaba škropiv na osnovi žvepla, še posebej pa bakra, se lahko uporabi le izjemoma. Pri tem je močno omejena koncentracija tudi do 100x nižje od tistih v konvencionalnem vinogradništvu. Pri bakru smo omejeni na 2kg/ha (ekološko 5kg/ha). Mi uporabljamo 200g/ha.

Biodinamika vključuje tudi upoštevanje luninih ciklov in drugih energetskih vplivov vesolja. 

S kompostom trajno oživljamo tla. Sodobni problem človeštva je energijsko obubožane, praktično mrtve hrane, ki ni sposobna dati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje…

 

 

Demeter je blagovna znamka, ki označuje pridelke in izdelke pridelane po načelih biodinamike.

 

Naša vina imajo tudi oznako organizacije DEMETER katera ima zelo stroge predpise in omejitve glede posegov v vinograd in klet. Spontane fermentacije so pri Demetru obvezne. Uporabljamo le avtohtone kvasovke. Dovoljene vrednosti žvepla pa so precej nižje od dovoljenijh. 

 

KORENIKA & MOŠKON

Prihodnost kmetije je usmerjena v samo najvišjo kakovost pridelkov, da bi bilo vino vir zdravja in zdravega užitka in bi radi ohranili tudi zdravo naravo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja